Τμήμα Μαστού – Ψηφιακή Μαστογραφία

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαία σημασία της συγκεκριμένης εξέτασης, το τμήμα μας είναι εξοπλισμένο με Ψηφιακό Μαστογράφο GEEssential, του αμερικανικού οίκου GE με τη χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας.

Τα τμήματα μαστού στην Ιατροδιάγνωση Ν. Ηρακλείου και Ν. Ιωνίας παρέχουν ένα πλήθος εξετάσεων για την έγκαιρη και αποτελεσματική διάγνωση του καρκίνου του μαστού.
Η μαστογραφία αποτελεί την πρώτη και κύρια εξέταση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
Το υπερηχογράφημα μαστών ακολουθείται της μαστογραφίας και μαζί περιλαμβάνονται στον ετήσιο προληπτικό έλεγχο της γυναίκας.
Μετά την αξιολόγηση των ευρημάτων από τον θεράποντα ιατρό, μπορεί να ζητηθεί ο περαιτέρω έλεγχος αυτών με άλλες εξετάσεις.
Η μαγνητική τομογραφία μαστών, η εντοπιστική μαστογραφία και η μαστογραφία με τομοσύνθεση αποτελούν επιπλέον όπλα στη φαρέτρα μας για την σημείωση των επικίνδυνων αλλοιώσεων και την έγκαιρη αντιμετώπιση τους.

Επί ενδείξεων πιθανώς να ζητηθεί περαιτέρω έλεγχος δι άλλων απεικονιστικών μεθόδων (μαγνητική μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών, τομοσύνθεση) ή επανέλεγχος σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Το υπερηχογράφημα μαστών είναι ορθό να ακολουθείται του μαστογραφικού ελέγχου.
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί έναν από τους πλέον συχνούς τύπους νεοπλασίας των γυναικών.
Παράγοντες κινδύνου αποτελούν η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, η έκθεση σε ακτινοβολία η παχυσαρκία, το κάπνισμα κ.α.
Παραμένοντας συνεπείς στον προληπτικό έλεγχο επιτυγχάνεται η πρώιμη διάγνωση του και η δυνατότητα της πλήρους αντιμετώπισης του.

Η γυναίκα οφείλει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ψηλαφά τον μαστό της και να αναφέρει στον ιατρό της τυχόν αλλαγές ή μικρά οζίδια που εντοπίζει.

Στην Ιατροδιαγνωση Ν.Ηρακλειου και Ν.Ιωνίας χρησιμοποιούνται τελευταιας γενιας ,υπερσυγχρονα συστηματα ψηφιακης μαστογραφιας του Αμερικάνικου οίκου General Electric .

Η Μαστογραφία είναι ακτινολογική διαγνωστική εξέταση, η οποία χρησιμοποιεί Ακτίνες Χ αποκλειστικά για την απεικόνιση του περιεχομένου του μαστού.
Τα υπερσύγχρονα μηχανήματα με το καταρτισμένο προσωπικό παραγουν εξαιρετικά ευκρινείς εικόνες με την ελάχιστη δόση ακτινοβολίας.

Υποπτες εξεργασιες,ινοαδενωματα,αποτιτανώσεις,ανάπτυξη του συνδετικού ιστού και άλλες παθολογίες των μαστών απεικονίζονται με αυτή.

Η διενέργεια της συγκεκριμένης εξέτασης αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού .

Η ενδεδειγμένη συχνότητα είναι μία φορά τον χρόνο ιδανικά την 4η-12η ημέρα του κύκλου και σε γυναίκες με ακανόνιστη περίοδο την 1η ημέρα αυτού. Μικρές αποκλείσεις του χρόνου δύναται να μην επηρεάζουν τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Το υπερηχογράφημα μαστών αποτελεί μία εξέταση του ετήσιου προληπτικού ελέγχου των μαστών.
Οφείλει να ακολουθείται της μαστογραφίας ώστε ο ιατρός να γνωρίζει τις ύποπτες περιοχές διότι η μαστογραφία αποτελεί τον “χάρτη” των μαστών.
Η ενδεδειγμένη συχνότητα είναι μία φορά τον χρόνο και ιδανικά την 8η -12η ημέρα της περιόδου. Μικρές αποκλίσεις του χρόνου δύναται να μην επηρεάζουν τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Με την καθοδήγηση του ιατρού λαμβάνονται επιπλέον μαστογραφικές λήψεις του μαστού (με μεγέθυνση ,υπό γωνία, εντοπισμένες).

Αυτό επιτρέπει την καλύτερη απεικόνιση μιας συγκεκριμένης ύποπτης περιοχής προς τον διαχωρισμό προβαλλομένων ιστών, την βέλτιστη απεικόνιση των οπισθίων δομών του μαστού, των μικροαποτιτανώσεων και διάφορων σκιάσεων.

Η μαγνητική μαστογραφία με σκιαγραφικό αποτελεί την πλέον ευαίσθητη και ακριβή μέθοδο απεικόνισης των μαστών. Ακολουθεί την απλή μαστογραφία και τον υπέρηχο μαστών όταν αυτοί έχουν εντοπίσει μία βλάβη αλλά δεν έχουν καταφέρει να την κατατάσσουν σε καλοήθη η κακοήθη. Υπερτερεί των άλλων απεικονίσεων διότι σε συνδυασμό με τη χρήση σκιαγραφικού μέσου λαμβάνουμε λεπτομερή στοιχεία για τον τύπο, την αιμάτωση, τον τρόπο αιμάτωσης νιας αλλοίωσης. Μας βοηθά επίσης να ελέγξουμε τους επιχώριους λεμφαδένες, τη θωρακική χώρα, μαστούς με παρουσία ενθεμάτων σιλικόνης και την διάγνωση πολιεστιακων όγκων.

H ψηφιακή Μαστογραφία είναι η τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας στο θέμα της απεικόνισης του μαστού. Σε σχέση με την Αναλογική Μαστογραφία εξασφαλίζει:

Υψηλότερη ευκρίνεια, καλύτερη απεικόνιση οπότε και μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση.

Ανιχνεύει μικρότερες βλάβες και μικρότερες ασβεστώσεις.

Χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας κατά 30-40% από τους άλλους τύπους μαστογραφίας.

Μείωση επαναλήψεων, με τη δυνατότητα εντοπιστικής μεγέθυνσης.

Στην Ιατροδιάγνωση πραγματοποιείται εξ ολοκλήρου ψηφιακή μαστογραφία υψηλής ευκρίνειας (FFDM-Full Field Digital Mammography) με το τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα.