Το τεστ Παπανικολάου αποτελεί μια μέθοδο για την ανίχνευση αλλοιώσεων στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας . Ο Έλληνας ιατρός Γεώργιος Παπανικολάου ανακάλυψε αυτή τη μέθοδο εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

Το τεστ ΠΑΠ αποτελεί τη σημαντικότερη προληπτική εξέταση για τη γυναίκα διότι διαγιγνώσκει έγκαιρα προκαρκινικές αλλοιώσεις των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας, λοιμώξεις του κόλπου και του τραχήλου της μήτρα, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης αξιολογεί την ορμονική κατάσταση του τραχήλου και επιτυγχάνει την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου, επιτυγχάνοντας την ίαση και τη διατήρηση της γονιμότητας.

  1. <21 ετών, όχι σεξουαλικά ενεργή, χωρίς γνωστούς παράγοντες κινδύνου. Δεν χρειάζεται τεστ ΠΑΠ.
  2. <21 ετών σεξουαλικά ενεργή -τεστ ΠΑΠ κάθε 3 χρόνια.
  3. 21-29 ετών – Τεστ ΠΑΠ κάθε 3 χρόνια.
  4. 30-65 ετών, κάθε 3-5 χρόνια εάν τα προηγούμενα τεστ Παπανικολάου και η εξέταση HPV είναι αρνητικά.
  5. 65 ετών και άνω μπορεί να μην χρειάζεστε πλέον τεστ Παπανικολάου.

*Συζητήστε με το γιατρό σας για να προσδιορίσετε τις ανάγκες σας.

Προτείνουμε τον ετήσιο έλεγχο με τεστ ΠΑΠ και γυναικολογική εξέταση σε όλες τις γυναίκες, από τότε που ξεκίνησαν να έχουν σεξουαλικές επαφές μέχρι την ηλικία των 65 ετών.

Η γυναίκα τοποθετείται στην θέση της γυναικολογικής εξέτασης. Ο Γυναικολόγος αφού πρώτα παρατηρήσει τα τοιχώματα του κόλπου και του τραχήλου, παίρνει δείγματα κυττάρων από την επιφάνεια του τραχήλου και από τον ενδοτράχηλο με ένα ειδικό «βουρτσάκι». Το δείγμα των κυττάρων τοποθετείται σε ειδικό μπουκαλάκι (Thin Prep) ή σε γυάλινο πλακάκι (το παλιό τεστ Παπ).  Μετά αποστέλλονται στον Κυτταρολόγο, ο οποίος εξετάζει τα κύτταρα στο μικροσκόπιο.

Τα τελευταία δύο 24ωρα πριν το τεστ δεν πρέπει να υπάρχει σεξουαλική επαφή, χρήση κολπικής κρέμας ή ταμπόν και να μην έχει γίνει κολπική πλύση. Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχει αίμα ή περίοδος.

Κάθε χρόνο μετά την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, εάν τα ευρήματα του τεστ Παπανικολάου είναι φυσιολογικά.